divendres, 3 de maig del 2013

FUTURO CIUDAD AMPOSTA: CRÒNICA D’UNA AGONIA (CAPÍTOL FINAL O QUASI BÉ)

El Carrefour d'Amposta el dia de la inauguració.
Quan es va anunciar que s’havia de fer un gran centre comercial a la zona del cementiri d’Amposta, varem ser molts els escèptics. De fet ja existia un precedent a la zona lúdica de Tosses, un recinte amb grans pretensions que mai ha acabat de funcionar de manera optima i, desafortunadament, han estat molts els locals que han hagut de tancar.
Els promotors del centre comercial “Futuro Ciudad Amposta” (en castellano para que todo el mundo lo entienda) van assegurar que s’hi instal·larien un bon grapat de primeres marques que dinamitzarien la zona. Es parlava del Carrefour, del Leroy Merlín, del Decathlon... Finalment només va aterrar el primer centre comercial, però amb moltes menys pretensions que el que hi ha a Vinaròs, per posar un exemple. De fet, als tiquets de compra apareixia Mini híper.
Imagino que ara tothom dirà la seva i hi haurà qui dirà: jo ja m’ho pensava o jo ja ho deia... Jo sí que fa molt de temps que ho anava anunciat. Encara recordo aquell primer escrit que es titulava 47 no són 1000, en referència als llocs de treball que es van crear i els que s’havia anunciat que es crearien. Després d’aquella primera opinió n’hi van venir d’altres sobre el progressiu tancaments de locals comercials. De fet, la zona, vista de fora (dintre fa molt de temps que no hi he entrat) té un aspecte desolador, fins i tot fantasmagòric. Tanta va ser la meva insistència en que el centre comercial no rutllaria que, fins i tot el propietari principal de diversos locals comercials va acudir a l’Antoni Espanya per a veure si em podia fer callar, la qual cosa, és força difícil, ja que, com sabeu, quan sóc crític amb alguna cosa, ho sóc fins allà on calgui... Com a polític que he estat i com a ciutadà que sóc, hi ha coses que no m’explico. Per exemple: Cóm amb els antecedents de Tosses, es va poder enganyar a tanta gent per a que s’instal·lessin a la nova zona comercial?
Els cants de sirena que sortien des de la seu de l’ajuntament, van atreure molts comerciants que pensaven que anaven a fer el negoci de la seva vida. Fins i tot recordo a uns de fora d’Amposta que van ser, sinó els primers de tancar, dels primers. La relació cost del lloguer, calaix, es decantava visiblement cap el primer concepte.
Per què ha fracassat el centre comercial? Un centre comercial fracassa per manca de clients. Futuro Ciudad Amposta no ha tingut mai un reclam prou important que fos atractiu per als hipotètics compradors. Dit d’una altra manera: no hi havia franquícies conegudes com hi ha a d’altres centres comercials. També cal preguntar-se si el moment d’obrir va ser el més oportú, en un període de greu crisi financera.
Sé suposa (només sé suposa), les grans marques, abans d’instal·lar-se a un lloc fan un estudi de mercat per a veure la viabilitat. Segurament, algunes de les firmes que es van anunciar que s’instal·larien a Amposta, després dels resultats, van decidir ubicar-se a un altre lloc. És el cas del Decathlon que, com sabeu, va decantar-se pel centre comercial dels Portals de Tortosa, al costa de l’autovia entre Tortosa i l’Aldea.
Perdoneu la meva innocència: Cóm es pot ser tan babau de creure’s la majoria de coses que s’anuncien des de l’equip de govern municipal? Tornant a apel·lar a la meva innocència, quan sento que parlen del beneficis que reportarà a la nostra ciutat, sempre penso: Aquests ens han fotut o en volen fotre. Realment, el que passa a Amposta no ho entenc ni ho entendre mai. Cóm es pot enganyar a la ciutadania (no a tots, però si a molts) una vegada, una altra, una altra i encara més?
Acabaré explicant-vos una anècdota que em va explicar no fa molt l’Àngel Porres, que va ser candidat per ICV a les eleccions de 2007. Segur que a ell no l’importa gens ni mica que l’esmenti.
Em va dir que el sinyó ancalde tenia sobre la taula del seu despatx el dossier del Decathlon com aquell que té la poció miraculosa per a la prosperitat de la nostra ciutat. Imagino que com a membre de la junta de l’Associació de Veïns de l’Acollidora hi devia d’haver entrat (al despatx del sinyó ancalde)    
Un dia l’Àngel va anar a comprar al Decathlon. En sortir li va dir a la caixera:
-No sabia que el terme d’Amposta fos tan gran!
La caixera –amb mirada de sorpresa li va respondre:
-Això és Tortosa.
Llavors l’Àngel –amb to de pregunta- li va dir:
-M’estàs dient que l’alcalde d’Amposta és un mentider?
La jove caixera al·lucinava...
-És que l’alcalde d’Amposta, durant la passada campanya va prometre que el Decathlon aniria a Amposta –va concloure l’Àngel-