dimarts, 21 de maig del 2013

UN ANY MÉS, ELS TONTOS DE LA PEL·LÍCULA

Cada any, quan arriben aquestes dates en que tenim que passar comptes amb el fisc, m’indigno. I, en contra del que penseu, no és perquè hagi de pagar (que també), sinó en veure les correccions dels mòduls que s’han d’aplicar a l’agricultura que fa l’Agència Tributària.
Trobo del tot increïble que hi puguin haver grans diferències entre pobles veïns de diferents comunitats autònomes. Més d’una vegada he posat l’exemple del canareu que té cítrics a un costat i l’altre del riu Sénia. Normalment (l’any passat va ser l’excepció) el rendiment al terme de Vinaròs és inferior al del terme d’Alcanar. Com si el riu Sénia fes de frontera climatològica: plou a Alcanar i no a Vinaròs o fa vent a Vinaròs i no a Alcanar... Sorprenent!
Fixeu-vos amb les dades següents (extretes del BOE del dia 23 d’abril passat):
Rendiment dels cítrics al terme d’Alcanar: 0,26 (sense cap tipus de reducció)
Id. terme de Vinaròs (de fet a tot el Baix Maestrat:  0,16, menys de la meitat que a la majoria de pobles del Montsià.
Sabeu a quins termes municipals se’ls hi ha reduït? Als de Tortosa, Aldover, Alfara de Carles, Roquetes, Xerta i Mas de Barberans (?!) En alguns d’ells, passi, però al Mas de Barberans i Alfara de Carles? És que hi ha cítrics en aquests termes?  D’haver-hi alguna explotació  serà l’excepció.  
El cas que us he exposat, no és l’únic. Sinó, mireu aquests exemples de poblacions o comarques veïnes:
Terra Alta: olives 0,26.
Peñaroya de Tastavins: olives 0,06.
Beceite, Cretas, Fuentespalda, la Fresneda, la Ginebrosa, la Portellada, Rafales, Valdeangorfa, Valdeltormo, Valderrobles, etc.: 0,16.
Lledó i Arens de Lledó (a tocar d’Arnes i Horta de Sant Joan): 0,22.
Més exemples?
Als termes de la Galera i Godall, les ametlles al 0,18, mentre que als termes veïns d’Ulldecona, Mas de Barberans o la Sénia, no tenen cap reducció (0,28)
Què s’ho facin mirar! A l’Agència Tributària no hi ha tècnics per a poder determinar el rendiment que puguen tenir els productes agraris a cada comarca o terme municipals. Però al d’Agricultura sí.
Han de ser els tècnics del Ministeri d’Agricultura qui, amb les conselleries de les diferents comunitats autònomes, més les organitzacions agràries i sindicals del sector, estableixin un criteri molt més equànime per ha que no hi hagin tantes diferències, aparentment, cap motiu.