diumenge, 10 de setembre del 2017

EL PROCÉS I ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

De Manel Fontdevila a Eldiario.es. 
Tornem-hi!
Com tots sabeu, l’independentisme català no li perdona al Periódico la filtració que va fer de l’avís que van rebre els Mossos el passat mes de maig sobre un hipotètic atemptat a Barcelona. Però tal con us vaig dir, el detonant d’aquesta animadversió no va ser la publicació del missatge, venia d’abans. El Periódico es un dels pocs diaris editats a Catalunya que no s’han posicionat clarament a favor del procés. Al menys entre els més importants.  
Si ho recordeu, el nostre govern va anunciar fa uns mesos que retiraria les subvencions a aquells mitjans que no li fessin costat en les seves pretensions independentistes. Si partim de la base de que els mitjans de comunicació difícilment poden sobreviure dels ingressos que generen (bàsicament publicitat), les subvencions dels diferents organismes són bàsiques per a la seva supervivència.
Una de les acusacions que es va fer al Periódico va ser que es devia als interessos espanyols perquè així li ho exigia una determinada entitat financera per a renegociar-li el préstec. No crec (repeteixo) no crec que cap mitjà català privat sigui autosuficient. Tots depenen de l’ajuda pública per a sobreviure.
Dijous llegia a l’edició digital del Triangle (un altre que tampoc se casa amb el procés) que des del sector independentistes aconsellen llegir les següents publicacions: les publicacions del Govern de la Generalitat, l’ANC i Òmnium, els diaris (alguns d’ells digitals) Ara, el Punt Avui, Vilaweb i el Nacional, les emissores de ràdio Catalunya Ràdio i RAC 1 i, per suposat, TV3. Res de nou. No cal ser cap linx per adonar-se’n de quins mitjans de comunicació informen correctament i quins no. La Vanguardia té una relació d’amor/odi amb l’independentisme, tot i que, segons el Triangle sembla que finalment va pel camí adequat (ja m’enteneu)  
Com per a mostra només cal un botó, aquí teniu els titulars dels diferents diaris esmentats del passat dijous, un dia després de que el Parlament aprovés la llei del Referèndum per al dia 1-O:

El Periódico de Catalunya: Desobediència.
El Punt Avui: Convocats per a l’1-O.
Ara: Referèndum convocat.
La Vanguardia: El govern convoca l’1-O imposant la seva majoria.
Vilaweb:  El Parlament de Catalunya comença a enderrocar el règim del 78, aprovant la llei del referèndum.
El Nacional: El Govern convoca el referèndum de l’1-O.

Titulars divendres: 

El Periódico: L'Estat es planta. 
El Punt Avui: Alcaldes compromesos. 
Ara: (Papereta votació referèndum) El TC suspèn. Rajoy amenaça. El Ple es tensa. 
La Vanguardia: Querella contra tots els membres del Govern. 
Vilaweb: El Parlament de Catalunya aprova la llei fundacional de la República. 
El Nacional: El govern espanyol apunta cap a la responsabilitat dels voluntaris de l'1-O.

Evidentment, els mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, mengen a part. Aquest no és que tinguin subvencions del govern, sinó que al pressupost de la Generalitat tenen una partida pròpia per al seu funcionament.
Hi ha una dita que diu: Cap gos mossega la ma de qui li dóna de menjar.