dimecres, 15 de novembre del 2017

CARDONA LA INVICTA (TERCERA PART: EL NUCLI MEDIEVAL)

Escultura de Borrell II feta per Subiracs.
La tercera i última visita guiada que vam fer per Cardona va ser pel nucli medieval de la ciutat. Cal dir que tot i que les dues guies de les primeres visites van estar extraordinàries, el guia de la darrera visita diria que les va superar.
La visita surt des del Centre Cardona Medieval  que hi ha quasi enfront de la casa consistorial. El recorregut és relativament curt. Les primeres explicacions té les fan dintre del mateix centre i t’ensenyen un facsímil de la segona carta de població o de poblament  atorgada per Borrell II. Després baixa pel carrer de la Fira i es va cap el final del carrer, allà per on havia d’estar el desaparegut carrer del Castell, del que es té constància però no l’emplaçament exacte. Posteriorment, després de passar per un passatge que uneix aquest carrer amb el dels Escasany, puja cap a la plaça del Mercat per entrar finalment a l’església de Sant Miquel, on s’acaba visita.  

El guia insisteix moltes vegades del gran patrimoni que tenia Cardona, però el poc que hi ha recuperat. Així per exemple quan se passa per davant de les escales del carrer de l’Església, just darrere de l’absis, t’explica que allí hi vivia un ric mercader i que ara l’ha comprat un prohom del poble. De fet va començar comprant-te una, però quan se’n va adonar que la casa continuava ne va comprar una segona i finalment una tercera. Ha arribat a un acord amb l’ajuntament per a que rehabiliti les cases conservant l’estructura original. No és un cas aïllat. En arribar a la capella de Santa Eulàlia i després d’entrar-hi, el guia t’explica que la capella devia de ser la de l’antic hospital que sé sospita que hi al darrere d’una de les parets. Allí t’explica el brot de pesta negra que va patir Cardona l’any 1348 i com es va aprofitar l’ocasió per a assassinar a tots els jueus que hi havia a la població culpant-los de ser els que van portar la malaltia a la població.
Com ja he dit, la visita s’acaba a l’església de Sant Miquel d’estil gòtic. Segons el guia seria un clar exemple del gòtic català ja que hi conté tots els elements. L’església bé podria ser una catedral, però els senyors de Cardona van preferir que el contrapoder religiós estigués una mica més allunyat (Solsona)


De l’església hi destacaria 3 elements: la imatge de la Mare de Déu del Patrocini, de fet una Notre-Dame, ja que té origen francès i el retaule  que hi ha un dels altes i que va ser pagat pel ric mercader que vivia a la casa que hi ha just al costat de l’absis de l’església. Aquí el guia se va recrear explicant-nos totes i cadascuna de les escenes que s’hi representen i fins i tot qui eren els personatges que hi surten. Ens va arribar a dir que venia a ser com una televisió de l’època...