dilluns, 11 de desembre del 2017

LA FIRA D’AMPOSTA UN ANY MÉS

Una imatge de la 55ena edició de Fira Amposta. 
-Què t’assemblat la fira –me va preguntar un dels meus fills-

-Si fa o no fa com tots els anys, no? –li vaig respondre-

-Des del meu punt de vista la més l’edició més fluixa que recordo, al menys dels darrers quinze anys –va puntualitzar mon fill-.

Potser sí que la 57ena Fira Amposta ha estat una de les més fluixes... Tot i l’èxit de públic que proclamen les nostres autoritats locals. Però ja estem acostumats a comptar esdeveniments per èxits...
He de reconèixer que només hi vaig donar una volta i curta, ja que quan entres tard a algun lloc, el més normal és que l’hagis d’acabar precipitadament perquè el van a tancar. Això mateix és el que ens va passar a nosaltres. Té vas entretenint a les parades que hi ha abans d’entrar i una vegada dintre xerres amb uns, xerres amb els altres i el temps té passa volant.
Però la nostra curta estada va ser suficient per adonar-te’n de que alguna cosa no va funcionar. Dues sabateries que bé podrien haver estat a les parades de fora n’eren una bona mostra. Quan vaig estar a Zagreb l’any 2014 vaig veure sabates de més de 200€ el parell. Les de la fira anaven a 20...
L’ estand que més cridava l’atenció, sobre tot per aquells visitants de fora de les Terres de l’Ebre, era sense cap mena de dubte el dels emboladors. Potser caldria parlar de macroestan. Una prova més de que no s’havia assolit la plena ocupació de parades. Altres anys eren els estands institucionals del Consell Comarcal, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, etc. Aquest any només vaig veure un deslluït estand de la Diputació de Tarragona que, segurament va tenir presència a canvi d’alguna subvenció...
Ja ho vaig dir l’any passat i potser alguna vegada més. Caldria pensar en una reconversió integral de Fira Amposta i no només en posar unes noves portes d’accés al pavelló (tot i que quedaven molt bé) I aquesta reconversió hauria de passar forçosament per fer una fira temàtica adaptada, evidentment, als temps actuals.
Si us vau parar un moment davant de l’estand d’Ulldecona, el municipi convidat d’aquest anys, segurament us vau adonar que només exposaven el turisme. I això que Ulldecona no és un municipi turístic per excel·lència però tenen 4 elements prou significatius: les oliveres mil·lenàries, el modernisme, el castell i els cas antic (església de Sant Lluc i cases medievals)
Fixeu-vos amb una cosa: Gastronòmicament parlant, quins productes destacaríeu d’Ulldecona? Actualment l’oli i poca cosa més, ja que vi i altres productes derivats del vi com el vermut i calmant, jo no es produeixen a Ulldecona tot i que s’hagin recuperat les marques que hi havia dècades enrere. Tot i això a Ulldecona hi ha dos restaurants amb 1 estrella Michelin i, un dels, l’Antic Molí, del xef Vicent Guimerà està especialitzat amb l’elaboració de plats amb galera.   
A Amposta en canvi, amb una agricultura molt més diversificada, la majoria de restaurants continuen fent la cuina tradicional a base d’arròs i productes típics que és el que demanden els turistes sense complicar-se la vida.

Són idees que dono i que me sembla que hauré de continuar incidint a veure si algú sé les apropia i canvia la situació.