dissabte, 3 de març del 2018

ELS SABORS D’ABANS

Allà pèls anys 60 (crec recordar que era el 1968, tot i que no va ser al maig, sinó finals d’octubre) una andalusa que va haver de fugir de la guerra Civil i que se va acabar refugiant a París, un dia li va dir a una tia meva que també havia viscut peripècies semblants:

(Tot i que ho posaré en castellà, mireu de imaginar-vos la conversa en un andalús d’aquells tancats)
-Pues si, niña... Cuando yo era joven y vivia en el pueblo, de las tripes de los pollos hacíamos un caldo para chuparse los huevos... Ahora en cambio, compras un pollo en la carnicería y a dentro no tienen tripa ni tienen nada... Yo creo que los hinchan como los globos...

En aquella àpoca era impensable que ma mare anés a la carnisseria a comprar un pollastre o una gallina per a fer brou. La majoria de bestiar que necessitàvem per a fer bullir l’olla el teníem a casa... I quan dic a casa ho dic amb el sentit literal de la frase. Ja que a les golfes de casa, en un o d’altre moment, hi vam arribar a tenir gallines, conills, colomins i fins i tot ànecs que, sense cap mena de dubte eren el més bruts.
Les gallines menjàvem llicsons i restes de menjar, el conills herba i peladures de patata, el ànecs picaven els carbassons que eren massa grans per a ser consumits pels humans... De fet només recordo que de tant en tant anava a la botiga de la Primitiva, la dona de Joaquín de Damián a comprar panís trencat i una pinso per a les gallines i conills.
Sobre els ous que ponien les gallines tinc una imatge gravada a la ment: a part de que el rovell tenia un color groc més fosc, el pessigava, l’enlairava i no se trencava... Proveu-ho de fer ara...
De la meva infantesa i joventut guardo imatges inesborrables: els tords fregits amb els perets, les salsitxes i botifarres de la tia Pepeta de la Fermina rostides a la brasa acompanyades de tomates de penjar... Els gust de les tomates i la fruita acabades de collir, sobre tot les cireres... Uns gustos que desgraciadament s’han perdut i que seran difícils de recuperar.
Mon iaio Manuel era molt amic del tio Gabriel i de Beli. Tant que Beli m’ha dit sempre Manuel quan s’ha dirigit a mi. Sovint els ajudava a la matança del porc que se feia a l’escorxador i de vegades fora. L’escorxador com ja vaig explicar formava part de l’edifici on també estava la peixateria i la bàscula i que ara és el casal.
Se necessitaven diverses persones (normalment homes) per a poder aguantar el porc. Llavors sé li clavava un enorme ganivet al coll i se’l deixava dessagnar mentre no parava de xisclar i moure’s compulsivament. La sang queia sobre un ribell i una dona no parava de remenar per a que no quallés. Després, a manca de bufador de butà, se’ls sufrimava amb argelagues.   
Però el millor encara havia d’arribar. Ja per la tarda, a la sala de casa el tio Gabriel i la tia Pepeta s’hi feia el mondongo. Segurament recordareu el olor de ceba bullida que sé sentia al passar pel carrer, però sobre tot de les botifarres acabades de coure.

Menjar-te una botifarra acabada de fer és un dels plaers, encara avui, més grans. De fet en algunes carnisseries d’Amposta s’anuncia quan se podran comprar les botifarres calentes.